Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската

Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската/КРОСС/ Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите православни църкви за установяване на канонически статут на Македонската църква, съобщава „Дарик“. Това е единодушното решение, което Синодът взе на заседание, на което бе обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.
Светият Синод е решил, че при положение, че Македонската православна църква (МПЦ) признава Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка – Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това съобщиха от Синода. Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви. За председател на комисията е определен Старозагорският митрополит Киприан. Членовете на комисията са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.
Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква
Източник: Cross
Линк: Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската

One comment to “Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската”
  1. Струваше ли си? Поне да се бяхме разбрали да празнуват Великден и Коледа по едно и също време със нас… Защото по каноните на нашата Църква староверците са еретици, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ние ще приемем, че сте доволни от него. Прочетете Политика за защита
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com